Geoparcul Ținutul Buzăului – un manifest pentru dezvoltare.

De ceva vreme, în Munții Buzăului au început să apară mici grupuri de exploratori. Caută comori speciale – locuri care să fie arătate lumii, locuri care să fie prețuite până și de UNESCO pentru că sunt gazde ale unor povești fabuloase. Pe de altă parte, autoritățile locale s-au pus în mișcare și au făcut primii pași in vederea construcției unui Geoparc. Și lumea a început să vorbească de Geoparc. Au apărut așteptări și, mai mult ca oricând, a început să se facă simțită nevoia de a explica viziunea din spatele Geoparcului Ținutul Buzău.
Așadar, iată viziunea mea și a celor ce ne zbatem pentru a crea un Geoparc în Ținutul Buzăului.

Peste zece ani, când voi vizita zona montană a Buzăului, în drumul meu pe văile Slănicului de Buzău, Bălănesei, Sărățelului și Sibiciului, precum și pe malul stâng al Buzăului, între Pănătău și Pârscov, voi fi întâmpinat de un panou de bun venit în Geoparcul Ținutul Buzăului.
Indicatoarele rutirere mă vor îndruma spre centrele de vizitare ale geoparcului – Berca, Colți/Cozieni și Vintilă Vodă, unde voi putea să admir mici expoziții, să cumpăr suveniruri, să contactez pensiuni locale certificate ECO de către Geoparc, să obțin informații despre traseele turistice și evenimentele locale sau să contactez ghizi locali certificați de către Geoparc.

 Geoparcul în sine va fi organizația care, în parteneriat cu autoritățile locale și antreprenorii locali, va promova brandul Ținutul Buzăului. Va lucra la dezvoltarea de trasee turistice și dezvoltarea de proiecte culturale și va lupta pentru recunoașterea internațională UNESCO a teritoriului. Va fi o organizație menită să ajute și să inspire dezvoltarea locală. Fără constrângeri, pe bază de parteneriate.

Dar să revin la vizita mea, momentan imaginară.
În centrele de vizitare voi descoperi adevăratele valențe ale Ținutului Buzăului, fiind invitat să parcurg Drumul Sării, Drumul Timpului, Drumul Chihlimbarului, Drumul Locuințelor Rupestre, Drumul Vulcanilor Noroioși sau Meleagurile Ascunse ale Ținutului Buzăului. Pe fiecare din aceste trasee, voi fi întâmpinat de panouri explicative (panouri de interpretare), panouri de informare și locuri curate, îngrijite, în care mă voi simți în siguranță și voi putea să mă bucur de binecuvântarea locurilor.

De-a lungul acestor drumuri voi putea colinda prin locuri pitorești, voi avea plăcerea de a descoperi lucruri interesante, voi vizita gospodării tradiționale și voi putea să mă bucur civilizat de lumea satului Buzoian.

Va fi posibil să practic multe activități de recreere cum ar fi: plimbări cu bicicleta, mountainbiking, drumeții, cățărare, bouldering, rafting și lista poate continua.
Voi găsi mici gospodării în care voi putea să învăț să fac obiecte tradiționale artizanale și să ascult poveștile sătenilor, spuse la foc sau la lampă, ca odinioară.

Mă voi întoarce de aici cu comori neașteptate: fascinante cristale efemere de sare buzoiană, amintirea bucatelor tradiționale buzoiene, o sticlă de țuică sau de vin buzoian, cu știința lucrurilor ascunse – cum ar fi poveștile balaurilor și fenomenelor naturale din spatele vulcanilor noroioși sau mitul focului viu sau poveștile pietrelor porți spre alte lumi, dar cel mai mult voi prețui energia cu care mă voi încărca în scurta mea ședere pe aceste plaiuri pitorești.

Voi ști cu certitudine că micile mele contribuții pentru serviciile de ghidaj, achiziționarea de ghiduri turistice și materiale din centrele de vizitare, precum și achiziția de produse tradiționale sau șederea în pensiunile locale vor asigura păstrarea și prețuirea acestor locuri în viitor.

Pare un vis îndepărtat, dar pașii ne spun că ne apropiem de realizarea sa. Avem nevoie de cât mai mulți parteneri, care să viseze același lucru din postura de gazde, meșteri locali sau tineri buzoieni – ghizi sau exploratori, colecționari sau povestitori ai acestui frumos loc în fața căruia până si Carpații se înclină cu admirație.

www.tinutulbuzaului.ro

Comentarii

comentarii

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter

Aboneaza-te acum la newsletterul nostru pentru a primi gratuit informatii specializate relevante pentru dezvoltarea ta profesionala si personala.

E-mail:

   

To Top