Comercializarea calculatoarelor second hand

Mai mare, mai bun, mai rapid – comertul de calculatoare are la baza obsesia pentru performanta a utilizatorilor IT (“information technology”). Perf ormanta echipamentului IT inseamna astazi, mai mult ca oricand, si pastra rea prestigiului firmelor. Gandite in termeni precum randament, eficient a, concurenta etc., performantele calculatoarelor stau de ani buni in atentia managerilor marilor companii.
Datorita vitezei cu care se dezvolta aceasta piata, aceste companii simt din cand in cand nevoia adaptarii la noile provocari ale pietei. Nu arareori auzi managerii sau citesti in planul lor de afaceri: “Trebuie schimbat echipamentul IT”. In urma campaniilor de retehnologizare a companiilor, s-a nascut si o intrebare fireasca: ce se intampla cu echipamentele vechi? Cei care au gasit raspunsul la aceasta intrebare, castiga astazi zeci, sute sau chiar milioane de euro.

Informatii pe scurt

Ideea…..achizitionarea, reconditionarea si comercializarea calculatoarelor uzate
Capital initial…………..70.000-100.000 euro
Vanzari……………………1 milion de euro in al doilea an al afacerii
10 milioane de euro in al patrulea an al afacerii
Profit……………………….9% din cifra de afaceri
Situatia pietei …………. foarte buna
Factori de succes……..Nu exista o pregatire speciala pentru acest gen de afacere, insa cei care o demareaza trebuie sa fie oameni energici, pragmatici, creativi, cu abilitati speciale de negociere si vanzare

Situatia pe scurt
Mii de tone de echipamente electronice sunt transformate anual in fiare vechi, la costuri uriase si spre regretul multora, in special al celor care nu-si permit aparatura performanta de ultima generatie. Foarte adesea, aceste asa-numite deseuri nu sunt aparate defecte sau foarte uzate – majoritatea sunt in stare de functionare si pot fi utilizate fara mari probleme pentru inca alti cativa ani buni.

Dintre acestea, cele mai ravnite, fiind totodata si cele mai utilizate, sunt echipamentele IT. Diferenta de pret intre un computer nou si unul uzat moral poate fi de cateva sute de euro, in timp ce diferenta de performante intre cel nou si unul dintr-o generatie anterioara (pana la doi ani) nu este foarte mare. Daca mai adaugam la acestea si faptul ca tehnologiile de astazi permit imbunatatirea performantelor echipamentelor fara schimbarea acestora, achizitionarea produselor second-hand poate fi considerata o adevarata afacere.

Procesul reciclarii este destul de simplu: calculatoarele uzate sunt minutios examinate si curatate, sunt eventual inlocuite componentele care nu functioneaza sau cele aflate la limita functionarii, apoi sunt upgradate (prin adaugarea unor sloturi de memorie, sisteme de operare etc.) si sunt repuse in vanzare. Prestatorii specializati de astfel de servicii, asa-numitele firme de remarketing, ofera chiar si garantie pentru aceasta aparatura reconditionata (situatia este asemanatoare cu cea a comercializarii de autoturisme second-hand). Achizitionate la preturi modice, echipamentele uzate aduc astfel comerciantilor un profit de pana la cateva sute de dolari/bucata.
Una dintre afacerile germane de succes in domeniu este firma de remarketing ConCord, din T�bingen.

O afacere de peste 10 milioane de euro pe an:
ConCord GmbH
In 1985, Ruud de Wildt, fost jucator profesionist de fotbal, il cunoaste pe britanicul Steve Carr care studia de mai mult timp o idee de afacere: cumpararea de computere stricate, repararea lor si comercializarea ulterioara la un pret avantajos. Lui de Wildt propunerea i se pare tentanta  si intra imediat in afacerea britanicului, ca director de vanzari. Astfel se naste firma EAF (Electrical Automational Functions) care, dupa numai trei ani, atinge o cifra de afaceri de aproape 50 milioane de dolari si are filiale in Marea Britanie, Belgia, Germania, tarile scandinave, Spania, SUA si Canada).

La inceputul anilor ’90, Carr isi vinde afacerea pentru cateva sute de milioane de dolari concernului britanic de electronice Acal. Pentru de Wildt, acest moment reprezinta startul unei afaceri proprii. Datorita experientei sale la EAF, intre 1991 si 1995 el reuseste sa puna pe picioare o firma de reparatii de echipament electronic pentru marele producator japonez Hitachi. “Dupa ce reparam echipamentele, producatorul le prelua si le vindea mai departe, dar la un moment dat a inceput sa devina frustrant sa fiu un simplu prestator de servicii. Asa ca am inceput sa ma gandesc serios la propria mea afacere, in care sa asigur eu intregul circuit: achizitionare – reconditionare – comercializare”, isi aminteste de Wildt. Piata vizata a fost cea germana: �Utilizatorii germani de PC-uri isi doresc mereu ce este mai nou sau in voga. Asta inseamna ca din an in an se mareste volumul de echipamente folosite, pana la cateva milioane de bucati, o piata ideala pentru genul de afacere la care ma gandisem”.

Peste patru ani afacerea lui capata numele ConCord Remarketing GmbH si isi stabileste sediul in T�bingen, chiar in apropiere de sediul Hewlett Packard. Din noiembrie 1998, o alta firma din T�bingen, Electronics GmbH a germanului Jens Kombartzky (23 de ani), devine partener la ConCord cu 50%.

In momentul de fata, afacerea functioneaza cu 12 angajati. Jumatate lucreaza la reconditionarea aparatelor intr-o hala de lucru de 1.500 de metri patrati, restul se ocupa de achizitionare, vanzare, inregistrare si secretariat intr-un birou de 150 de metri patrati. Aproape 60% din vanzarile firmei constau in echipamente PC complete, inclusiv monitor; aproape un sfert sunt reprezentate de comercializarea laptop-urilor, iar restul sunt vanzari de componente, de la  butoane si cabluri pana la tastaturi si boxe. Cifra anuala de afaceri este de circa 10 milioane de euro, din care 40%, adica aproape 4 milioane de euro, provin din afaceri cu clienti din strainatate.

Cea mai importanta tinta ConCord in Germania este reprezentata de studenti: �Majoritatea nu-si permit computere noi, care sunt destul de scumpe si nu-si merita banii in perioada studentiei, cand exista atatea alte nevoi. Ei sunt familiarizati cu preturile echipamentelor IT si sunt realmente entuziasmati sa plateasca numai 300 de euro pentru un calculator reconditionat (inclusiv cu monitor de 15 inches si procesor Pentium de la 133 pana la 266 Mhz) care le poate satisface toate nevoile de lucru”, spune Ruud de Wildt. In afara de studenti, printre clientii vizati se numara si firmele mici, precum si diversi utilizatori cu venituri sub medie, pentru care calculatorul personal este o necesitate, nu un hobby.

Mai multe detalii gasiti aici.

Comentarii

comentarii

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter

Aboneaza-te acum la newsletterul nostru pentru a primi gratuit informatii specializate relevante pentru dezvoltarea ta profesionala si personala.

E-mail:

   

To Top