Kit de sfaturi practice despre cum să ieşi viu dintr-un spital

A dat boala in tine si te-a mincat undeva sa te duci la spital �i loc sa iei un pumn de antibiotice ori sa-ti storci singur cosul de pe fund? Ei bine, mosule, s-ar putea s-o mierlesti. Ca sa scapi viu dintr-un spital romanesc, care, culmea, se poate chema, cinic, Filantropia, şi nu, onest, IML, iti trebuie nu doar noroc de jucator rusnac de ruleta, ci si un pic de scoala a vietii. Asa ca ia aici şi citeste, cit inca mai vezi cu ochiul liber, citeva sfaturi practice culese de pe patul de suferinta !

Spaga

Tehnica infiptului la buzunarul de la halat e primul lucru care iti asigura supravietuirea.
E o miscare pe care trebuie s-o exersezi dinainte, daca vrei sa-ti iasa din prima si sa nu bagi banii pe linga. ‘ Palmat ‘ se cheamă tehnica şi e imprumutata din practicile hotilor de portofele, care lucreaza fin, fara sa atinga haina in buzunarul careia isi strecoara mina. Diferenta e ca ei scot, pe cind tu bagi. Decisiva e aici miscarea de invaluire, felul discret in care te apropii de obiectiv, il tintesti cu coada ochiului, palmezi suma cu degetul mare şi profiti de cele citeva secunde in care victima iti indica buzunarul corect printr-o usoara mladiere a coapsei. Introduci, apoi retragi mina discret. Atentie: nu te uita niciodata fix la buzunar. E semn de proasta crestere si poate genera suspiciuni.

Cearsafurile

Singura chestie care lipseste de pe un cearsaf de spital romanesc e ‘ Ghita was here� ‘ scris cu carioca. In rest, gasesti de toate: singe inchegat (care nici macar nu e al tau), pete zgrunturoase de apret turnat cu caldarea in cazanul in care s-au fiert albiturile şi care te zgirie la cur, pete de ketchup nu, ca nu se da ketchup in spital, muci si  , de ce nu , ulei de motor de la un fost mecanic auto decedat, internat inaintea ta. A doua chestie nasoala e ca cearsaful de spital e conceput, de regula, pentru bolnavi pigmei, asa ca, oricit te-ai stradui, n-o sa reusesti in veci sa ai cearsaf si sub cap, si sub cur, si sub picioare. Alege sa ai sub picioare, nu de alta, dar daca stai fara ciorapi risti sa te pricopsesti cu o micoza pe viata de la saltea.

WC-urile, si mai ales dusul

Ideal ar fi sa-ti propui ca pe perioada internarii sa nu mergi la buda si sa nu te speli. Au fost cazuri de pacienti carora le-a iesit. Dar ei au fost exceptii. Prin urmare, e absolut necesar sa dispui de folii de unica folosinta, pentru colac (ma rog, daca exista colac). Cu cit aveti mai multe, cu atit mai bine, caci puteti face oricind afaceri cu ele printre colegii de salon. Se vor vinde ca piinea calda. Cu dusul e mai greu, fiindca sint ori incuiate, ori stricate, ori trebuie sa-l stii pe directorul spitalului sau pe ministrul Sanatatii ca sa ai acces la ele. Recomandarea noastra: faceti dus cu servetelele umede.

Asistentele & Reanimarea

Doua lucruri sint aici esentiale. In primul rind, inainte de a te interna, incearca sa ai cit mai multe bancnote de 5 şi 10 lei. Asistentele sint niste tonomate care nu dau rest. Acum sa nu te astepti sa si faca ceva pentru banii astia sau macar sa zimbeasca. Ntt, no way. Ei reprezinta un fel de taxa de protectie; dai banu� ca sa nu te omoare cind iti fac o injectie, ca sa-ti nimereasca vena din prima cind iti iau singe, ca sa nu te sugrume cu garoul. In cazul �n care ajungeti la reanimare si tre� sa va umezeasca cineva buzele cu apa: asigurati-va ca asistenta careia �i dati taxa (aproximativ 100 ron) nu iese din tura fix cind iesiti voi din operatie. Nu pentru ca arunci cu banii degeaba pe asta, care se cara, ci ca aia care vine după ea, nefiind platita, s-ar putea sa te omoare prin insetare.

Haleala

Ideal e sa primesti de-acasa. Totusi, daca maninci la oficial, cel mai indicat e sa o mirosi inainte si, eventual, sa astepti s-o guste un coleg de salon aflat �n faza terminala, desi umbla vorba printre bolnavii cu experienta ca la �Fundeni�, �Bagdasar� sau Universitar nu e chiar atit de naspa. In anumite cazuri insa, aceste zvonuri au fost infirmate. Oricum, nu te duci la spital ca sa maninci, nu? Daca voiai asta alegeai un restaurant.

Acest articol a aparut in Academia Catavencu in data de 17.03.2010.

Comentarii

comentarii

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter

Aboneaza-te acum la newsletterul nostru pentru a primi gratuit informatii specializate relevante pentru dezvoltarea ta profesionala si personala.

E-mail:

   

To Top